top of page

Eu, cetățean al României, nu sunt de acord să le plătesc pensie specială parlamentarilor, magistrați


România are Constituție!

Și stă scris în Constituție că în România, ”stat de drept, democratic și social” - art.1(3), ”cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări” - art.16(1) Egalitatea în drepturi [1].

Și tot în Constituție stă scris că ”suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum” - art.2(1) [1].

Plecând de la aceste prevederi constituționale foarte clare, eu, cetățean al României, nu sunt de acord să plătesc pensii speciale/ privilegii neconstituționale pentru nici o categorie profesională.

Cum s-a ajuns ca în anul 2020 unii cetățeni ai României să aibă pretenții de superioritate prin meseria practicată, vădit discriminatorii, față de ceilalți cetățeni, permițându-și să încaseze privilegii bănești din avutul obștesc sub forma unor pensii speciale, fără să contribuie la avutul obștesc? Este incredibil, dar chiar se întâmplă!

”Peste 9.000 de români primesc pensii speciale. Cea mai mare pensie este de 18.716 lei și este primită de un magistrat” [2]. Altfel spus, peste 9000 de români consideră că trebuie să fie privilegiați, contrar Constituției României. Printre dânșii se numără parlamentari, magistrați, diplomați, polițiști, militari, etc.

Doar parlamentarii cheltuie anual cu pensiile speciale aproape 54.000.000 lei. Cea mai mică pensie a unui parlamentar este de minim 2.000 lei, iar cea mai mare poate depăși 12.000 lei. Asta în timp ce pensia unui cetațean român neprivilegiat este în medie de 1.373lei/ lună după 35 de ani de activitate și contributivitate [3].

Inițiativa PNL privind eliminarea pensiilor speciale pentru categoriile profesionale beneficiare, cu excepția polițiștilor și militarilor [2,4], a fost votată de Camera Deputaților cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri [4]. Legea a fost însă atacată la CCR, judecătorii CCR fiind printre privilegiații care primesc pensii speciale.

Care este proporția prejudiciului realizat de acești privilegiați care încasează neconstituțional pensii speciale? Enorm pentru o Românie în care pensionarii care au contribuit legal la sistemul public de pensii abia-și duc zilele de la o lună la alta, iar copiii mor în latrinele școlilor unde învață! Și totuși, cei ce pretind că trebuie să beneficieze neconstituțional de privilegii din avutul obștesc ocupă funcții importante în Statul Român.

Tot în Constituție stă scris că ”nici un grup”, fie ei 9000 de judecători CCR, judecători ai ÎCCJ, judecători, procurori, grefieri, parlamentari, consuli, polițiști, militari, aviatori, etc nu poateexercita suveranitatea în nume propriu” - art.2(2) [1].

Se impune REFERENDUM! Pensiile speciale sunt neconstituționale pentru toate categoriile profesionale.

Referinte bibliografice:

[1]Constituția României, Editura Meditații, ISBN 978-606-8392-19-6.

[2]https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/peste-9000-de-romani-primesc-pensii-speciale-cea-mai-mare-pensie-este-de-18-716-lei-si-este-primita-de-un-magistrat-1245087

[3]https://www.presasm.ro/pensii-speciale-de-12-000-lei-pentru-parlamentari-alti-pensionari-mor-de-foame-dupa-o-viata-de-munca/

[4]https://romania.europalibera.org/a/vot-%C3%AEn-parlament-eliminarea-pensiilor-speciale-proiectul-poate-pica-la-ccr/30401933.html

bottom of page