Institutele/stațiunile de cercetare au comunicat echipamentele PCR pentru centrele de diagnosticare
- de Monica Lia Hărmănescu
- Mar 27, 2020
- 2 min read

Mai sunt 2 zile și se intră în cea de-a treia săptămână a stării de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis pe teritoriul României pentru epidemia de COVID19 cauzată de virusul SARS-Cov-2 [1].
Conform Constituției României toți pacienții au dreptul la viață și dreptul la ocrotirea sănătății garantate! Iar în România respectarea și supremația Constituției sunt OBLIGATORII!
Epidemia de COVID19 din România nu este doar treaba președintelui, a Guvernului condus de premierul Ludovic Orban, a medicilor, asistentelor, infirmierelor, laborantelor din centrele de diagnosticare a SARS-CoV-2, farmaciștilor, vânzătorilor din magazine, ci a tuturor cetățenilor țării și nu numai. Că România se află într-o stare de criză profundă a sistemului sanitar, ca urmare a pandemiei de incompetență managerială și a indiferenței multora din sistem, este o certitudine pentru toți, drept urmare în aceste zile respectarea regulilor privind măsurile de prevenție transmise de autorități este obligatorie, iar solidaritatea umană trebuie să renască.
Diagnosticarea COVID19 este vitală pentru pacienții care ajung în spitale și trebuie tratați urgent. Lupta pentru viața pacienților este contra cronometru! Pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 sunt necesare echipamentele PCR pentru testarea moleculară.
ASAS-ul (Academia de Ştiințe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti“) a comunicat, în sfârșit, echipamentele PCR și resursa umană specializată puse la dispoziție de institutele/ stațiunile de cercetare cu care colaborează:
- Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad;
- Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița;
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești;
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov;
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești;
- Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești Mărăcineni;
- Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București;
- Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești;
- Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru;
- Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu [2].
Până în acest moment rectorii universităților din România nu au emis nici un comunicat public prin intermediul CNR (Consiliul Național al Rectorilor) cu privire la numărul de echipamente PCR și resursa umană calificată pe care-l au la nivelul țării, având în vedere că în ultimii ani au primit milioane de euro doar pentru achiziționarea de echipamente de cercetare.
Unde mai sunt pitulate echipamente PCR în România și cine sunt rectorii responsabili care zădărnicesc combaterea COVID19 și salvarea vieții pacienților? De ce nu le-au pus până acum la dispoziția centrelor de diagnosticare COVID19 și de ce nu sunt în funcțiune pentru testarea moleculară a SARS-CoV-2?
Având în vedere că este stare de urgență și că vorbim de salvarea vieții în timpul unei epidemii cu posibil caracter de pandemie, este recomandabil să se treacă la rechiziționarea acestor echipamente în cel mai scurt timp.
România nu mai are timp să aștepte!
Referinte bibliografice
[1] Decretul Președintelui României nr. 195/ 16 Martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în M.O. nr. 212, partea I; https://www.onrc.ro/documente/Decret.pdf
[2]https://www.revista-ferma.ro/articole/ferma-celula-de-criza/statiunile-de-cercetare-pun-la-dispozitia-spitalelor-sisteme-pcr-pentru-testarea-covid-19?fbclid=IwAR0Eo8KX8n7BXwTxgcvxWKafF0ngaxlo-KqymnzWwXiI7fQSsQtVjh72NJ0
Comments