Nu sunt de acord ca medicii să plătească, cu prețul vieții lor, tributul incompetenței manageriale d
- de Monica Lia Hărmănescu
- Apr 1, 2020
- 3 min read

Multe au fost până acum, nu însă și suficiente, subiectele care au dus societatea românească în acel punct extraordinar al democrației: dezbaterea publică. Criza COVID19 a adus zilele acestea în agenda de dezbateri publice a românilor un subiect cronic: purtarea echipamentului de protecție în cazul personalului medical, mai ales în timpul unei epidemii cu caracter de pandemie – moft sau necesitate? Are medicul voie să refuze efecturea actului medical dacă acesta nu este sigur pentru el și pentru pacient? Răspuns: DA. Medicul are obligația să refuze un astfel de act medical.
Datorită unor manageri de spitale incompetenți și iresponsabili, precum și a unor specimene de semnătură asemănătoare denumite în literatura de profil - clasă politică, s-a ajuns la situația hilară a României de astăzi: la preluarea guvernării de către Cabinetul Ludovic Orban ”șeful Executivului a ținut să menționeze că la fondul de rezervă al statului nu s-a găsit nicio sumă disponibilă, anunță Agerpres” [1]. Adică toți cei responsabili au avut alte preocupări decât asigurarea rezervelor strategice ale României. Asta nu înseamnă că starea de urgență nu poate să apară. Și a apărut: criza provocată de virusul SARS-CoV-2 și necesitatea trierii epidemiologice și a tratării cazurilor de COVID19 de către personalul medical, evident, fără echipamentul de protecție minim necesar.
Nu puține sunt vocile, unele chiar în funcții plătite din bani publici, care vor să-i trimită pe medicii României în mijlocul bolnavilor de COVID19 fără echipamentul minim necesar pentru a se asigura protecția medicului și a pacientului. Pe ce și-or baza depozițiile......?
Conform Constituției României [2], a cărei supremație și respectare este obligatorie, dreptul la viață (art.22) și dreptul la ocrotirea sănătății (art.34) sunt garantate. Tot Constituția României prevede că:
- ”Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.” (art.16);
- ”Salariații au dreptul la măsuri de protecție socială. Acestea privesc securitatea și sănătatea salariaților (....), prestarea muncii în condiții deosebite sau speciale, formarea profesională....” (art.41).
Codul muncii (actualizat) [3] prevede că:
- ”În cadrul propriilor responsabilități angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securității și sănătății salariaților, inclusiv pentru activitățile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare și pregătire, precum și pentru punerea în aplicare a organizării protecției muncii și mijloacelor necesare acesteia.” (art.177);
- ”Angajatorul răspunde de organizarea activității de asigurare a sănătății și securității în muncă.” (art.178);
- ”Angajatorul are obligația să organizeze instruirea angajaților săi în domeniul securității și sănătății în muncă.”(art.180);
- ”Angajatorul trebuie să organizeze controlul permanent al stării materialelor, utilajelor și substanțelor folosite în procesul muncii, în scopul asigurării sănătății și securității salariaților.” (art.181); .... și articolele din normele legale în vigoare pot continua.
Stimați medici, asistente, infirmiere, etc ai României, avem nevoie de EROI VII! NU este nevoie să vă dați demisia! DA, aveți dreptul să refuzați actul medical care nu respectă măsurile de siguranță și securitate a sănătății pentru dumneavoastră și pentru pacienții d-voastră! În cazul COVID19 este vorba și de sănătatea familiei d-voastră!
Angajatorul are și obligații, nu numai drepturi! Mai sunt în funcții managerii spitalelor care au epuizat stocul minim de materiale consumabile necesare desfășurării actului medical în condiții de securitate și sănătate în muncă înainte de depășirea numărului de pacienți datorat unei epidemii obișnuite de gripă din perioadele de iarnă ale României?
”Specialiștii” din DSP-uri, care-i obligă pe medici să facă trierea pacienților cu COVID19 fără echipamentul minim de protecție necesar, mai sunt în funcții?
Prevederile Codului penal în România mai sunt aplicate, sau și Justiția românească a trecut din offline în online cu salarii întregi plătite din bani publici?
Referințe bibliografice:
[1] https://www.libertatea.ro/stiri/criza-coronaviruslui-guvernul-face-stocuri-de-materiale-pentru-preventie-2873057
[2] Constituția României, Editura Meditații, ISBN: 978-606-8392-19-6.
[3] Codul muncii, Editura Meteorpress, ISBN: 978-973-728-697-0
Comments