top of page

În stare de urgență majoritatea senatorilor României #stauACASĂ și votează că trimit la domiciliu co


Nu puține au fost cazurile din ultimii ani în care majoritatea parlamentară românească s-a strofocat să-și dovedească obediența față de interesele pușcăriașilor, în afara contextului socio-politico-economic al României, înainte de a soluționa agenda de priorități ale majorității cetățenilor români care nu sunt în pușcărie, asta deși potrivit Constituției:

- ”Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum.” (art.2)

- „Partidele politice se constituie și își desfășoară activitatea în condițiile legii. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației” (art.8) [1].

Ultimul episod din acest serial parlamentar românesc s-a petrecut în Senatul României acum câteva zile, în plină criză de epidemie cu caracter de pandemie COVID19 și a avut-o ca personaj principal pe d-na senator PNL Alina Gorghiu, care a inițiat un proiect de lege privind trimiterea la domiciliu a pușcăriașilor care au condamnări mai mici de 7 ani (în anumite condiții), fracționarea executării pedepsei și introducerea pușcăriei la ”sfârșit de săptămână”.

Conform declarației d-nei senator Alina Gorghiu: "Proiectul modifică în esență Codul Penal cu câteva prevederi esențiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, și anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei și, de asemenea, executarea fracționată a pedepsei închisorii.””Se instituie supravegherea prin brațară electronică.” Proiectul de lege adoptat de Senat prevede și că: ”Instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar in zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar" [2, 3].

Propunerea legislativă a trecut de Senatul României cu 128 de voturi, existând și 2 abțineri, însă Camera Deputaților este for decizional. [2, 3] Senatorul PNL de Timiș, d-na Alina Gorghiu, lămurește și cine sunt senatorii care au votat pentru propunerea legislativă: "Văd că am generat dezbatere în spațiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marți, la Senat, de toți colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepția a două abțineri.” [3, 4].

Premierul României, d-l Ludovic Orban, în calitate de președinte al PNL, a sancționat dur proiectul de lege votat de majoritatea senatorilor: „Este o aberație.”PNL nu susține acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaților, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegere a mea ca președinte al PNL și, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaților, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toți senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a Statului Român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluții unor oameni certați cu legea și nicidecum să ofere o soluție pentru problemele existente la ora actuală în România”. ”Mi se pare cu atât mai grav ca, în starea de urgență în care se găsește România, în Senatul României să se dezbată astfel de proiecte pe ideea că poate lumea, fiind concentrată pe bătălia contra epidemiei de coronavirus, nu o să bage în seamă astfel de proiecte” [5].

În apărarea inițiativei sale legislative, d-na senator Alina Gorghiu precizează că:

- ”a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum și cadre universitare.

- măsurile propuse nu se vor aplica tuturor pușcăriașilor, ci ”doar pentru infracțiuni ușoare”. ”Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.)” [3, 4].

Analizând declarațiile d-nei senator Alina Gorghiu, apar câteva întrebări:

- Instanțele din România au dat 7 ani de pușcărie pentru ”infracțiuni ușoare”, în timp ce pentru infracțiuni de corupție s-au dat și 3,6 ani?

- Ar trebui luată în considerare posibilitatea ca în cazul infracțiunilor de corupție pedepsele să fie de minim 7 ani?

- Munca în folosul comunității nu se poate efectua în bune condiții și dacă stau pușcăriașii în pușcării?

- Poporul român, suveran în România, nu a fost consultat? Oare poporul român, în actualul context socio-politico-economic al României, vrea să schimbe tradiția că locul pușcăriașilor e în pușcării, nu la domiciliu?

Referințe bibliografice:

[1] Constituția României, Editura Meditații, ISBN: 978-606-8392-19-6.

[2] http://www.ziare.com/alina-gorghiu/pnl/legea-gorghiu-detinutii-cu-pedepse-pana-la-7-ani-pot-sta-acasa-apare-si-inchisoarea-de-weekend-1604699

[3] http://www.ziare.com/alina-gorghiu/pnl/alina-gorghiu-isi-apara-legea-pentru-inchisoarea-la-domiciliu-doar-pentru-infractiuni-usoare-1604758

[4] https://www.facebook.com/alinagorghiu/posts/3017522198313015

[5] https://www.opiniatimisoarei.ro/alina-gorghiu-senator-de-timis-desfiintata-de-seful-ei-de-partid-pentru-ca-in-vremuri-de-pandemie-are-doar-grija-puscariasilor-este-o-aberatie-pnl-va-vota-impotriva/04/04/2020

bottom of page