Legea, justiția, educația, etc nu se fac din budoarul bugetarului! DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!
- de Monica Lia Hărmănescu
- Apr 12, 2020
- 4 min read

2 luni de stare de urgență au fost decretate în România pentru epidemia cu caracter de pandemie COVID19 provocată de virusul SARS-CoV-2 [1, 2]. La ora actuală țara noastră se află în plină criză epidemică. Conform surselor oficiale, până astăzi, 12 aprilie 2020, ca urmare a testelor realizate (62.328 de teste), în România au fost diagnosticate cu COVID19 un număr de 6.300 de persoane, dintre care 852 de pacienți au fost vindecați și externați. 24.193 de persoane se află în carantină instituționalizată și 68.757 în izolare la domiciliu sub supraveghere medicală. Din păcate s-au înregitrat și 306 de decese [3].
Este o perioadă în care radiografia socială arată unde a ajuns ca grad de civilizație națiunea română. Suntem la 30 de ani de la Revoluția din 1989! Idealurile Revoluției din 1989 au readus în prim plan tradițiile democratice ale poporului român și au trasat valorile supreme ale Constituției României așa cum o cunoaștem astăzi!
Sunt vremuri în care foarte mulți medici, care-și cunosc meseria, luptă în prima linie, cu prețul sănătății lor, pentru salvarea pacienților cu COVID19, fiind nevoiți să se confrunte inclusiv cu lipsa echipamentelor de protecție ca urmare a unui management în spitale plătit cu bani grei mulți ani la rând pentru incompetență. Armata, jandarmeria, poliția încearcă, după cum au fost instruiți, să-i convingă pe cetățenii indisciplinați să respecte regulile minime stabilite de autorități pentru a le asigura sănătatea într-un sistem medical aflat în colaps. ”Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 8.862 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 19.190.772 de lei” [5]. Cum s-ar spune, în societatea civilă a timpurilor noastre, până în 12 aprilie 2020, în România vor fi raportați mai mulți amendați decât diagnosticați cu COVID19.
Privații se împart și ei în adulți și speculanți iresponsabili în raport cu atitudinea lor față de angajații lor și față de starea economică a țării în care-și desfășoară activitatea. Este un moment oportun pentru societatea românească să-și aleagă privații în care poate să aibă încredere pe viitor. Nu poți, ca cetățean român responsabil, să-ți bagi banii în continuare în firme care nu au căutat soluții să-și păstreze angajații pe spatele cărora au făcut profit în vremuri de normalitate și care, imediat ce au dat de o perioadă de criză de scurtă durată, nu au fost capabili ca manageri să găsească soluții să-și păstreze salariații. ”Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români sunt trimiși în șomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceștia, peste 950.000 au contractale de muncă suspendate, iar 190.000 sunt contracte individuale de muncă încetate. Cei mai mulți oameni și-au pierdut locul de muncă în domenii precum comerț cu ridicata și amănutul, hoteluri și restaurante sau construcții” [4]. Asta cu toate că Guvernul Ludovic Orban a anunțat posibilitatea intrării în șomaj tehnic a angajaților din privat cu fonduri alocate de Statul Român, care vor fi recuperate ulterior de la UE [5].
Într-un asemenea mozaic social, bugetari ai României au început fenomenul de #stămacasă pe lefuri de la Stat. De la cei responsabili cu asigurarea puterii legislative și judecătorești, până la cei implicați în educarea generațiilor viitoare, în cadrul democrației constituționale românești și-au permis să treacă peste noapte la video-chat din budoarul personal doar pentru a-și încasa integral veniturile de la Stat. Unii chiar au facut video-chat pe mai multe salarii de la Stat. În timp ce rețelele de socializare strigau în gura mare că medicii trebuie să trateze ilegal pacienții cu COVID19 chiar și fără echipament de protecție, doar pentru că duc pe umeri JURĂMÂTUL LUI HIPPOCRATE, bugetari care asigură legea, justiția, educația, etc au călcat în picioare îndatoririle morale și contractuale ale meseriei lor și au trecut la video-chat-ul din budoar. Unii bugetari nu au făcut nici video-chat, ci doar au #statacasă în budoarul lor, pe bani publici.
Este greu de crezut că toși acești adulți iresponsabili, care nu sunt prezenți în stare de urgență epideomiologică în societatea românească așa cum spun normele legale în vigoare și cele morale, dar care au pretenția la venituri întregi din bani publici, au stat măcar 1 minut în reculegere pentru martirii Revoluției din 1989. Dacă ar fi dat cu devărat măcar 1 minut din viața lor să-i cinstească, ar fi simțit în conștiința lor că printre idealurile martirilor nu s-a numărat niciodată video-chat-ul pe bani publici pentru a asigura LIBERTATEA, puterea legislativă, executorească, etc. Își poate închipui cineva ingineri și doctori formați în on-line? Când te ocupi de crearea inteligenței artificiale, lucrul în on-line poate fi acceptat temporar, dar atunci când formezi inteligențe naturale, digitalizarea poate fi acceptată doar ca metodă adjuvantă la clasă, pentru că elevii și studenții au nevoie de abilități reale, dincolo de cele digitale cu care se nasc în zilele noastre. Cadrele didactice au probleme reale în ceea ce privește existența competențelor lor digitale, nu elevii și studenții! Să nu mai vorbim de cei care s-au pripit să asigure puterea legislativă și judecătorească din budoarul personal!
DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE! Cu excepția asigurării urgențelor, toți bugetarii care nu sunt în prima linie de luptă cu coronavirusul SARS-CoV-2, solidari sau nu cu restul cetățenilor români, ar fi trebuit să fie deja in șomaj tehnic, așa cum s-a procedat în cazul angajaților din privat!
Referinte bibliografice
[1] Decretul Președintelui României nr. 195/ 16 Martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în M.O. nr. 212, partea I; https://www.onrc.ro/documente/Decret.pdf
[2] https://www.facebook.com/pnlbucurestioficial/
[3] https://www.facebook.com/PNL.Timis/posts/3119851411366527?__tn__=K-R0.g
[4] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/peste-1-milion-de-romani-sunt-trimisi-in-somaj-dintre-acestia-aproape-200-000-au-fost-concediati-1287514
[5]http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5839-guvernul-a-stabilit-conditiile-pe-perioada-starii-de-urgenta
Kommentare