Ce echipament de protecție trebuie să poarte cei care asigură igienizarea grupurilor sanitare public
- de Monica Lia Hărmănescu
- May 22, 2020
- 3 min read

O perioadă de 2 luni de stare de urgență în contextul epidemiei cu caracter de pandemie COVID19 declanșată la nivel modial de virusul SARS-CoV-2, trăită de cetățenii de pe teritoriul României sub auspiciile #stămacasă că sistemul sanitar românesc e în colaps de decenii, continuă cu starea de alertă din motive de siguranță sanitară.
În baza Legii nr. 55/2020, proaspăt dospită și adoptată de Parlamentul României, la începutul acestei săptămâni a fost declarată de către Guvernul României starea de alertă pe întreg teritoriul țării, după 3 zile de relaxare totală datorate vidului legislativ parlamentar. În starea de alertă ”devine obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise, în transportul în comun și la locul de muncă. Ieșirea din localitate se poate face doar în baza unei declarații pe propria răspundere”, cu excepția zonei mitropolitane, etc, iar ”amenzile din perioada stării de alertă sunt cuprinse între 500 și 15.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor” [1].
În cazul în care epidemia COVID19 nu va avea un nou val îngrijorător de îmbolnăviri, de la 1 iunie 2020 se preconizează deschiderea teraselor, urmând ca restaurantele și sezonul estival să se deschidă oficial în 15 iunie [2,3]: „Vom deschide pe data de 1 iunie. Vor fi deschise terasele în aer liber pe tot teritoriul României. În 15 iunie urmează a doua etpă, cu 50% din spațiile la interior și pe 30 iunie să putem funcționa cu întreg spațiul la dispoziția clienților, cu respectarea condițiilor epidemiologice la care lucrăm astăzi”, a declarat Dragoș Petrescu, patron din industria HoReCa [2].
În acest context, ținând cont și de organizarea unor evenimente publice ulterioare, sau a revenirii la locul de muncă a cadrelor didactice, în școli a elevilor, în universități a studenților, etc, se pune problema echipamentelor pe care ar trebui să le poarte personalul care se ocupă de igienizarea grupurilor sanitare publice, mai ales dacă nu au acces la vestiare cu dușuri la finalul programului de lucru, astfel încât să nu se transforme în vectori ai infecției COVID-19 în rândul populației. O altă problemă care ar trebui dezbătută este numărul de igienizări zilnice pentru grupurilor sanitare publice.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că ”toaletele ar trebui să fie spălate și dezinfectate cel puțin de două ori pe zi de către personalul de curățenie instruit și care poartă echipament de protecție personal (combinezon, mănuși, cizme, mască și un scut sau ochelari)....” [4]. Tot OMS atrage atenția că este necesară ”utilizarea unor instalații sanitare standard bine întreținute, cum ar fi scurgeri de baie etanșate și clapete de refulare pe stropitoare și robinete pentru a preveni ca materiile fecale aerosolizate să intre în instalație sau în sistemul de ventilație, împreună cu epurare standard a apelor. Instalațiile defectuoase și un sistem defectuos de ventilație a aerului au fost factori care au contribuit la răspândirea coronavirului SARS într-un apartament situat la înălțime, într-o clădire din Hong Kong în anul 2003. Îngrijorări similare au fost ridicate cu privire la răspândirea COVID-19 din cauza toaletelor def ecte din clădirile cu apartamante înalte.”
Complementare manifestărilor respiratorii ale bolii COVID-19 (febră, tuse seacă, dificultăți în respirație), este luată în calcul subdiagnosticarea simptomelor gastrointestinale (diaree, vărsături, etc). "Excreția fecală virală a SARS-CoV-2 a fost demonstrată de un serie de cercetări în provincia Guangdong. Aceștia au examinat probe de la 73 de pacienți, cu vârste cuprinse între 10 luni și 78 de ani. 39 dintre aceștia (53,24%) au avut ARN viral în scaun, iar la 17 dintre aceștia ARN viral fecal a continuat să fie prezent chiar și după ameliorarea simptomelor respiratorii."
În perioade de epidemie trebuie să se asigure măsuri sanitare necesare și suficiente pentru a preîntâmpina ca un virus să ajungă mai ales la categoriile vulnerabile. România nu a trecut prin criza declanșată de COVID-19 la gradul de severitate pe care l-a cunoscut Spania și Italia tocmai pentru că Guvernul condus de Ludovic Orban și cei implicați a luat măsurile necesare pentru a diminua un posibil impact sever asupra sănătății cetățenilor aflați pe teritoriul României, în raport cu nivelul de cunoaștere din momentul respectiv. Exemplul altor țări ar trebui să fie suficient pentru România, mai ales că românii sunt conștienți ce clasă politică este amu majoritară în Parlamentul României.
Degeaba s-a stat 2 luni acasă, în izolare, dacă atunci când sunt propuse măsuri de relaxare se pierd din vedere lucruri esențiale, care ar putea să reîntoarcă situația epidemiologică a populației în starea de #stămacasă.
Referințe bibliografice:
[1]https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/document-ce-prevede-noua-starea-de-alerta-este-limitat-din-nou-numarul-persoanelor-care-participa-la-nunti-sau-inmormantari-1308703
[2]https://www.digi24.ro/stiri/economie/cand-se-vor-redeschide-toate-restaurantele-din-romania-si-in-ce-conditii-se-va-face-servirea-la-o-masa-vor-sta-cel-mult-8-persoane-1309420
[3]https://www.economica.net/orban-e-gata-sa-deschida-terasele-de-la-1-iunie-daca-nu-va-cre-te-numarul-de-teste-pozitive-in-urmatoarea-perioada_184614.html
[4] https://www.who.int/
[5]https://raportuldegarda.ro/articol/covid19-manifestari-gastrointestinale-transmitere-fecal-orala/
Comments