top of page

Când ieși din casă, ești resonsabil și pentru sănătatea celorlalți! Respectă regulile! Nu e fain în


Anul 2018: doi asistenți de la Spitalul Universitar din București (d-na Mariana Luceanu și d-l Daniel Simion) făceau greva foamei și semnalau nereguli manageriale [1], inclusiv că în spital nu există echipamente și consumabile în cantități necesare pentru realizarea actului medical în condiții de siguranță pentru medic și pacient. Majoritatea medicilor au tăcut pe întreg teritoriul României. Și doi asistenți medicali au fost hărțuiți de conducerea spitalului, d-na Mariana Luceanu chiar dată afară, pentru că au avut curajul să semnaleze incompetența managerială sistemică.

Doi ani mai târziu, începând cu 16 martie, au început pe teritoriul României două luni de stare de urgență pentru COVID-19, continuate cu 30 de zile cu stare de alertă sanitară. Asta au trăit românii, ca să se apere de sistemul sanitar românesc ținut în boală cronică de cel puțin trei decenii, fără să se încerce o resuscitare nici măcar în ultimii 7 ani, când fondurile europene permiteau. Sistemul sanitar românesc, în marea lui majoritate, s-a dovedit a fi pacientul bolnav al Europei.

Cum a ajuns epidemia cu caracter de pandemie COVID-19 și în România, s-au trezit medici parcă ajunși la reanimare, că nu au EPP (echipamente de protecție personală) într-o perioadă în care epidemia de gripă e ceva obișnuit. Unii au uitat că sunt medici, că de acuratețea actului lor medical depinde viața pacienților, că de asta au făcut Facultatea de Medicină timp de 6 ani, rezidențiat, etc și apoi s-au dedicat meseriei lor. În loc să rezolve problema EPP-urilor, așa cum ar face orice cetățean responsabil ajuns la maturitate, au început să-și dea demisia în masă [2, 3, 4]. La nivelul lor neuronal au trăit un episod de tipul ”e vremea s-o șterg”, că ”merge și așa, ca să încaseze lefuri de la Stat,” nu mai merge. Mulți însă au rămas, dar și dintre dânșii, obișnuiți mai degrabă probabil cu lucrul în mod remote decât în spital, au ajuns degrabă cu statusul de pacienți infectați cu SARS-CoV-2. În unele spitale conducerea a fost preluată de armată, ca pacienții să mai poată avea acces la tratamente în stare de urgență sanitară. Radiografia transversală a sistemului sanitar românesc a permis examinarea imagistică transparentă a situației reale, fiind detectate numeroase tumori cronice: foarte mulți manageri de spitale plătiți din bani publici cu salarii nesimțite nejustificate de activitatea desfășurată.

Au existat și evenimente emblematice pentru sistemul sanitar românesc, care au dovedit, dacă mai era cazul, că acolo unde există profesionalism și respectarea procedurilor in ceea ce priveste intersectarea fluxurilor intr-un spital, modul de decontaminare al personalului, etc se pot face minuni. Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara a vindecat sute de pacienți cu COVID-19 [5].

Într-un asemenea context sanitar, epidemia COVID-19 i-a trimis pe români direct în izolare, începând ceea ce va fi consemnat de istorie drept fenomenul #stamacasa, eveniment trăit pentru prima oară în România și în lumea contemporană, pentru siguranța sanitară a cetățenilor aflați pe teritoriul țării. Într-un vid legislativ asigurat de parlamentarii români majoritari cum nu a prea cunoscut România, membrii cabinetului condus de premierul Ludovic Orban au gestionat cu instrumentele legale pe care le-au avut la îndemână, ceea ce a însemnat pentru România zilelor noastre cel mai obiectiv audit real al sistemului sanitar românesc și nu numai, cu un diagnostic grav: colaps. Sistemul sanitar al unei țări intră în ceea ce se numește, din punct de vedere strategic, siguranță și securitate națională, nu?

Cu membrii ai Parlamentului fugiți #acasă ca să-și pună la punct video-chat-ul, preocupați apoi cu legiferarea eliberării unor pușcăriași cu pedepse de până la 7 ani [6], asumarea responsabilității a rămas în seama celor care chiar contează în România: poporul român #stămacasă, medicii care au fost în prima linie, armata, poliția, jandarmeria, farmaciștii, vânzătorii, voluntarii și Guvernul Orban. Decizii grele, într-un timp extrem de scurt, care au stabilit liniile directoare de protejare în mod prevenitiv a sănătății cetățenilor aflați pe teritoriul țării. Că a fost o perioadă grea, că a fost ușoară, fiecare știe după cum a trăit-o la nivel emoțional, cu siguranță însă confortabil nu a fost. Ceea ce este cert e că o nouă stare de urgență nu mai este de dorit. Nu e fain în izolare!

Nici un cetățean nu trebuie să renunțe la drepturi și libertăți în perioade de epidemie ca să-și apere sănătatea, este necesar însă să le gestioneze corect, astfel încât să nu pună viața sa și a altora în pericol, sau chiar să cauzeze decese.

Respectarea regulilor stabilite de autorități, ca urmare a consultării specialiștilor epidemiologi, este o condiție necesară în astfel de perioade. Pentru că fiecare cetățean, atunci când iese din casă, este resonsabil și pentru sănătatea celorlalți! Dacă până acum nu se considera, de amu va trebui să devină un obicei conștient pentru fiecare cetățean.

Referințe bibliografice:

[1]https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22855431-asistenta-concediata-spitalul-universitar-dupa-facut-greva-foamei-corpul-control-incercat-musamalizarea-situatiei.htm

[2]https://www.mediafax.ro/coronavirus/se-inmultesc-demisiile-in-randul-cadrelor-medicale-din-intreaga-tara-medic-de-la-colentina-vor-urma-zile-cumplite-starea-de-spirit-este-groaznica-19035637

[3]https://www.forbes.ro/lista-spitalelor-din-romania-de-unde-personalul-medical-demisionat-din-cauza-virusului-covid-19-158413

[4]https://www.rfi.ro/social-119763-personalul-medical-amenintat-penale-avertisment-colegiul-medicilor

[5]https://www.mediafax.ro/coronavirus/medicul-roman-care-a-vindecat-cei-mai-multi-pacienti-mesaj-de-15-mai-marea-responsabilizare-nu-marea-relaxare-19134356

[6]https://romania.europalibera.org/a/senatul-a-adoptat-o-lege-care-permite-inchisoare-la-domiciliu-pentru-sentinte-pana-in-7-ani/30526806.html

bottom of page