top of page

Afaceri de chilipir în România? Patroni și politicieni de carton? Salariul minim net de 1346 lei fol


Securitatea alimentară, un concept încă tratat superficial de politicienii români şi nelegiferat conform în ţara noastră, deși obligația privind securitatea alimentară a cetățenilor revine Statului.

În fapt, ”conceptul de securitate alimentară a fost introdus prima dată de către organizaţia FAO, în anul 1963 la lansarea manifestului Proclamaţia dreptului fiecărui om de a mânca pentru a-şi astâmpăra foametea. Conform Declaraţiei Mondiale asupra Nutriţiei – FAO/OMS 1992 şi Declaraţiei asupra Securităţii Alimentare Mondiale – FAO/OMS 1996, conceptul de securitate alimentară este definit ca: accesul tuturor oamenilor, în orice moment, la alimentele de care are nevoie organismul uman, pentru a duce o viaţă sănătoasă şi activă (World Food Summit 1996)” [1].

De la 1 ianuarie 2020, în România salariul minim brut pentru 8 ore/zi, 40 ore/săptămână, a crescut de la 2080 lei la 2230 lei. ”În prezent, circa 1,37 de milioane de salariaţi încasează salariul minim pe economie, adică aproximativ 24% din numărul total al angajaţilor din ţara noastră. La aceştia se adaugă aproape 311.000 de angajaţi din construcţii care încasează salariul minim din acest domeniu, de 3.000 de lei brut lunar” [2] cu facilitățile fiscale aferente domeniului.

1346 lei este salariul minim net garantat în plată în România anului 2020. În țara în care George Enescu a făurit Rapsodia română și Ciprian Porumbescu - Balada, românul muncește că să fie săracul Europei! Astfel a ajuns România după 3 decenii de la Revoluție, prin politicile care ar fi trebuit să ne integreze onorabil în Uniunea Europeană o dată cu finalizarea exercițiului financiar 2007-2013. Securitate alimentară garantată pentru cetățeanul român? Nivel de trai decent, dreptul la viață și dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzute de Constituția României, garantate? Hm!

Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent” (art. 47, aliniatul 1, Constituția României). ”Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări” (art. 16, aliniatul 1, Constituția României) [3].

Dacă un cetățean al României, care muncește onest, nu-și permite să-și plătească pentru sine, nemaivorbind de creșterea sănătoasă fizică și mentală a copiilor minori aflați în întreținere, factura la curent, telefonie, apă, canalizare, impozite, coșul zilnic obligatoriu de alimente și necesarul minim de obiecte de îmbrăcăminte lunar, fără să mai socotim măcar 2 spectacole culturale lunare, vreo 5 cărți pentru citit, poate chiar o deplasare lunară să viziteze un muzeu sau un obiectiv turistic, cu 2 concedii pe an de câteva zile, înseamnă că munca lui este plătită la nivel de batjocură, că România are patroni și politicieni de carton și este o țară cu afaceri de chilipir.

Un salariu minim net sub 2500 lei în România anului 2020 este o batjocură și o sfidare la adresa angajatului onest. România nu este o țară izolată, angajatul român nu poate să fie plătit ca-n lumea a treia, că nu cumpără zilnic servicii și produse de pe piețe din lumea a treia, ci trătiește pe o piață europeană de consum.

Actualul salariu minim net de aproximativ 1346 lei, un accesoriu foarte folosit de mulți patroni români, condamnă angajatul român onest la muncă pentru sărăcie și la un viitor cu o pensie bazată pe contributivitate legală care îl va face să trăiască în sărăcie extremă. Câte generații mai trebuie să muncească pentru sărăcie în România în calitate de angajați privați de securitatea alimentară și drepturi constituționale garantate? Asta în timp ce la Ministerul Educației Naționale doar sporul de condiții vătămătoare ajunge la 1500 lei [4].

Referințe bibliografice:

[1] Oprean Letiția, Oancea Simona, Bănăduc Doru (2012), Securitatea și siguranța alimentară, https://www.researchgate.net/publication/317290553_Securitatea_si_siguranta_alimentara

[2]https://www.economica.net/e-oficial-salariul-minim-pe-economie-creste-la-2-230-de-lei-de-la-1-ianuarie-2020_177155.html

[3] Constituția României actualizată la 15 septembrie 2017, Editura Hamangiu, ISBN 978-606-27-0765-1.

[4]https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/angajati-din-ministerul-educatiei-primesc-sporuri-de-1-500-de-lei-pentru-ca-ar-lucra-intr-un-mediu-toxic-1205277

bottom of page