top of page

Cu masca și identitatea de gen la dânșii, rectorii timișoreni sfidează regulile obligatorii de dista


În data de 17 iunie 2020 a fost prelungită de către Guvernul condus de Ludovic Orban, cu încă 30 de zile, starea de alertă sanitară pe teritoriul României pentru epidemia cu caracter de pandemie COVID19 [1]. Această prelungire survine ca urmare a creșterii numarului de infectări din ultima perioadă cu SARS-CoV-2 [2]:

De sâmbătă până duminică a avut loc o creștere alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus în România. Dacă de vineri până sâmbătă au fost înregistrate alte 275 de cazuri noi în 24 de ore, de sâmbătă până duminică numărul acestora a ajuns la 320. Grupul de Comunicare Strategică reia apelul către populație pentru respectarea cu strictețe a măsurilor generale de protecție sanitară.

În acest context, deși au fost adoptate măsuri de relaxare pentru relansarea economică, au rămas în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise unde au loc activități cu public, inclusiv în mijloacele de transport în comun, precum și respectarea distanțării sociale.

Deși numărul zilnic de infectați este pe o pantă ascendentă, regulile de distanțare socială nu par să-i atingă și pe rectorii timișoreni. Cei patru rectori, cu masca și identitatea de gen la dânșii, s-au întâlnit în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara să desfășoare o activitate stringentă pentru societatea românească, după ce în ultima săptămână au fost foarte preocupați să apere libertatea de exprimare în universități cu privire la identitatea de gen: au pus-o de încă un parteneriat.

Conform unei postări din data de 19 iunie 2020 de pe pagina de Facebook a rectorului Gabriel Pirtea [3], urgența a fost următoarea: ”am avut ocazia unică de a organiza, alături de rectorii celorlalte trei universități publice timișorene, ceremonia de semnare a Acordului de Parteneriat privind constituirea Alianței Timișoara Universitară (ATU), în cadrul căreia Universitatea de Vest din Timișoara este alături de Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babeș" Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Sunt onorat să contribui la actul fondator al primei structuri de cooperare și consolidare a centrului universitar și a platformei de cercetare, dezvoltare și inovare științifică din Timișoara, care își propune să participe în mod relevant, printr-o strategie comună a celor patru universități din orașul nostru, la devenirea Timișoarei ca pol de referință pentru Europa centrală și de Est. De azi a început „istoria” viitorului comunității noastre…..

Din postarea cu pricina a rectorului Marilen Pirtea de la fața locului se observă cu ușurință orientarea, sau aplecarea stimaților rectori timișoreni spre respectarea regulilor obligatorii de distanțare socială de minim 1,5 m în perioada stării de alertă. Avându-l printre dânșii pe dăncilatul rector Cosmin-Alin Popescu al #USAMVBT, somitate în măsurători cadastrale, ajuns conferențiar deîndată ce a ajuns decan și profesor cu puțin înainte să fie înscăunat rector, pesemne au trasat limitele distanțării sociale de 1,5 m după sfaturile dânsului, măsurabili raportat la identitatea de gen.


(https://www.facebook.com/marilenpirtea/photos/pcb.1395115824005125/1395113340672040/?type=3&theater)


Nu se vede clar din postarea cu pricina care pe care, sau care cu care și-au dat mână, cert este că s-a mai născut o structură academică. Or fi introdus-o în CNR (Consiliul Național al Rectorilor) aflat sub patronajul multihonorizatului Sorin Cîmpeanu, sau poate în Consorțiul UNIVERSITARIA, care ”reunește cinci dintre cele mai importane universități din România: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara. Președintele este rectorul Marilen Pirtea, de la UVT” [4] și care s-a dezis de orientarea CNR și a ministrului Valentin Popa de finanțare din pix a învățământului universitar după lista rectorilor PSD-izați public, fără a se ține cont de performanță, așa cum prevede Legea Educației nr.1/2011 (cu modificări)? Cine știe? O să stabilească viitorul prezentului istoric. Important este că ugența le-a fost satisfăcută.

Trebuie reamintit că pe întreaga perioadă a stării de urgență din România (60 de zile începând cu 16 martie 2020), specialiști cercetători, cu experiență de ani de zile în munca din laboratoarele universitare dotate cu milioane de euro, au stat acasă cu lefuri întregi, în loc să fie în cele peste 70 de centre de diagnosticare COVID19 organizate de Guvernul Orban, asta în timp ce românii mureau pentru că nu erau disgnoticați în timp util pentru a fi tratați. Cum s-ar spune, specialiști cercetători din universități ”au participat în mod relevant” ”la istoria viitorului comunității noastre”, o istorie pecetluită cu moartea pacienților nediagnosticați la timp, deși echipamente PCR existau puse în funcțiune, nu însă și resursă umană suficientă specializată. Specialiști din universitățile timișorene îngroșau rândurile bugetarilor #stamacasa cu lefuri întregi din bani publici. Aceasta este istoria recentă…..


(demn de România pamfletară)

Referințe bibliografice:

[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/document-orban-explica-psd-ului-de-ce-nu-poate-modifica-starea-de-alerta-asa-spune-legea-adoptata-recent-parlamentul-sa-interpreteze-1324657

[2] https://www.tion.ro/sanatate/crestere-a-numarul-de-cazuri-noi-de-covid-19-in-romania-320-intr-o-zi-alti-16-oameni-au-murit-niciun-caz-nou-in-timis-1315195/

[3]https://www.facebook.com/marilenpirtea/photos/pcb.1395115824005125/1395113340672040/?type=3&theater

[4] http://timisplus.ro/?p=51779

bottom of page