Ca să fie primar, d-l Dominic Fritz calcă în picioare demnitatea românilor și Constituția României?
- monicaharmanescu
- Nov 16, 2020
- 3 min read
de Monica Lia Hărmănescu
14 noiembrie 2020

Diferența dintre un om demn și un șarlatan apare când un om alege să fie demn atunci când ar putea să fie șarlatan.
România nu este o colonie a UE și nu trebuie tratată astfel. Asta înseamnă că cetățenii români nu trebuie să se comporte ca și cum România ar fi o colonie a UE. Identitatea națională și supremația Constituției României, Legea fundamentală pe teritoriul țării noastre, sunt recunoscute de către UE, așa cum se întâmplă în cazul fiecărui stat membru UE.
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 l-au adus în fața alegătorilor timișoreni pe USR+istul Dominic Samuel Fritz, care dorește cu tot dinadinsul să fie primarul Timișoarei, deși peste 82% dintre timișoreni i-au spus ”pas”. Bunele intenții ale dânsului pentru comunitatea timișoreană ar fi fost evidente dacă d-l Fritz ar fi respectat condițiile minime obligatorii de eligibilitate prevăzute în Constituția României art.16(3) și art.37, precum și cele prevăzute de normele legale în vigoare pentru demnitatea publică de primar.
Astfel, art.37 din Constituția României prevede că:
(1)”Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16(3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40(3).
(2) ”Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.”
Art.16(3) din Constituția României prevede: ”Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.”
Conform art.148(2) din Codul administrativ/2019R, ”Funcția de primar și funcția de viceprimar sunt funcții de demnitate publică.”
Mai mult decât atât, în Legea nr.115/2015, art.56(1) menționează că: ”Cetățenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au domiciliul. Propunerile de candidaturi se depun în aceleași condiții ca și pentru cetățenii români.”
”În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale” conform art.16(4) din Constituția României, dar în condițiile prevăzute de art.37 și 16(3) privind ”dreptul de a fi ales”: ”Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară.
Astfel, și în România, la fel ca în alte țări ale UE, precum Franța, Belgia, Polonia, Grecia, Cipru, Italia, Bulgaria, Slovenia, etc, cetățenii europeni pot fi aleși ca primari dacă au cetățenia țării în care candidează [1]. La alegerile municipale din România, ”Cetățenii din alte țări ale UE pot fi aleși în funcția de consilieri, NU și în cea de primar sau prefect” [2].
D-l Dominic Samuel Fritz nu are cetățenie română și domiciliul în Timișoara/ România.
În semn de respect pentru tradițiile democratice constituționale ale poporului român și pentru martirii și idealurile Revoluției din 1989 de la Timișoara, domnul Dominic Samuel Fritz ar trebui să-și depună DEMISIA de ONOARE din funcția de primar al Timișoarei, pentru că NU îndeplinește condițiile minime obligatorii prevăzute de Constituția României art.16(3) și art.37 și de celelalte norme legale în vigoare pe teritoriul României.
Art.1(5) din Constituția României prevede că ”În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.”
Timișoara are dreptul la alegeri LIBERE, DEMOCRATICE și CORECTE, care să respecte Constituția României!
Referințe bibliografice:
[1]https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/elections-abroad/municipal-elections/index_ro.htm
[2]https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/elections-abroad/municipal-elections/romania/index_ro.htm
Comments