top of page

CONTESTAREA unor vicii de procedură majore la evaluarea naţională UEFISCDI a proiectelor TINERE ECHI

  • de Monica Lia Harmanescu
  • Aug 6, 2015
  • 3 min read

Stimaţi responsabili

cu buna desfăşurare şi corectitudinea procesului de evaluare a proiectelor TE, competiţia din anul 2014,



Subsemnata Dr.Ing. Monica Hărmănescu, director al propunerii de proiect de pe pozitia 47 - Cercetări asupra unor indicatori cantitativi de monitorizare a contaminării cu metale grele a plantelor medicinale în spiritul "de la furcă pe masă" (82,5 puncte) din lista "Rezultate preliminare. Ştiintele vieţii aplicate şi Biotehnologii", prin prezenta contest următoarele vicii procedurale:


1. Nespecificarea încă a sumei totale alocate pentru Programul RESURSE UMANE, subprogram “Tinere echipe de cercetare”, ceea ce poate ridica acum numeroase suspiciuni privind alocarea sumei dependent de cine trebuie să câştige proiectele finanţabile şi alegerea acestora.


2. Depăşirea exagerată a termenelor prevazute în pachetul de informaţii, având în vedere că publicarea rezultatelor finale trebuia să aibă loc în data de 17 Aprilie 2015, iar începerea derulării proiectelor admise la finanţare în data de 04 Mai 2015.


3. Existenţa unui dezacord major între folosirea unor denumiri de domenii şi subdomenii la depunerea propunerilor de proiecte în anul 2014, folosirea unei alte împărţiri a domeniilor în cazul comisiilor de evaluare şi a altor domenii la ierarhizarea proiectelor evaluate în listele cu rezultatele preliminare afişate.


De exemplu subdomeniul Ştiinţele vieţii aplicate şi Biotehnologii, aflat iniţial în domeniul Ştiinţele vieţii (2014), a devenit la evaluarea proiectelor comisia 2 - Ştiinţele vieţii şi comisia 3 - Ştiinţe agricole şi silvice, iar la ierarhizarea proiectelor evaluate a devenit domeniul Ştiinţele vieţii aplicate şi Biotehnologii.

Având în vedere că în cazul celor două comisii 2 (Ştiinţele vieţii) şi 3 (Ştiinţe agricole şi silvice) criteriile folosite la validarea evaluatorilor au fost foarte diferite între ele (mai ales la comisia 3 unde nici nu se precizează dacă indicele Hirsch al evaluatorilor este cel din baza de date Web of Science cum este cazul celorlalte comisii), întrebarea care se pune este de ce au fost unite în final, pentru ierarhizare, proiectele evaluate separat de cele două comisii amintite, de evaluatori foarte diferiţi ca valoare competiţională.


4. De ce proiectele evaluate din listele cu rezultatele preliminare nu sunt ierarhizate dependent de domeniile şi subdomeniile care au fost stabilite pentru depunderea propunerilor de proiecte? De ce este nevoie de o noua ierarhizare a proiectelor în domenii cu altă denumire? Este nevoie de obţinerea unei anumite ierarhizări a proiectelor pentru anumite gusturi? Rog să se respecte ierarhizarea proiectelor evaluate dependent de domeniile şi subdomeniile stabilite la depunerea propunerilor de proiecte.


5. La încheierea procesului de evaluare, pentru asigurarea TRANSPARENŢEI privind procedura de evaluare, având în vedere finanţarea din BANI PUBLICI a proiectelor, propun publicarea nominală a tuturor evaluatorilor care au evaluat proiecte TE la competiţia 2014, afilierea lor instituţională, precum şi punctajele obţinute individual de către aceştia în ceea ce priveşte criteriile de evaluare şi validare stabilite.

De asemenea propun să se specifice câte proiecte de cercetare TE 2014 declarate finanţabile prevăd achiziţionarea de echipamente şi care este valoarea alocată, având în vedere ca în România există la nivel naţional aparatură achiziţionată în valoare de milioane de euro, nefolosită probabil în peste 80% dintre cazuri la adevaratul potenţial. Finanţăm formarea de resursă umană sau achiziţionăm aparatură din fondurile publice naţionale? Reamintesc specificaţiile din pachetul de informaţii TE2014:

- Scopul programului TE: "Sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, pentru consolidarea unei echipe de cercetare şi a unui program de cercetare independent. Programul se adresează inclusiv celor care activează în străinătate şi doresc să îşi desfăşoare activitatea de cercetare într-o instituţie din România." - Obiective: "creşterea capacităţii tinerilor cercetători de a pune în practică programul propriu de cercetare; consolidarea masei critice de tineri cercetători necesară participării în proiecte interdisciplinare şi obţinerii de performanţă internaţională; dezvoltarea abilităţilor tinerilor cercetători de a conduce echipe şi de a administra proiecte de cercetare; creşterea capacităţii tinerilor cercetători de a participa cu succes la programe de cercetare, dezvoltare şi inovare cu finanţare internaţională; creşterea numărului de cercetători cu rezultate vizibile internaţional."

Unde se specifică în scopul sau obiectivele programului TE 2014 investiţiile din bani publici în achiziţionarea de noi echipamente, având în vedere cheltuielile de milioane de euro făcute până în prezent în acest scop, în timp ce tinerii cercetători se grăbesc să părăsească ţara?




Cu respect şi aleasă consideraţie,


Dr.Ing.Monica Hărmănescu

USAMVB "Regele Mihai I al României" din Timişoara

str. Calea Aradului, nr.119, cod postal RO 300645,

Timişoara, jud. Timiş

Recent Posts

See All

Kommentare


Also Featured In

    Like what you read? Donate now and help me provide fresh news and analysis for my readers   

Donate with PayPal

© 2023 by "This Just In". Proudly created with Wix.com

bottom of page