Unde poate duce incompetența, iresponsabilitatea și indolența? La moartea a 27 de persoane și rănire
- de Monica Lia Hărmănescu
- Oct 31, 2015
- 3 min read

În România anului 2015, în noaptea de 30/31 Octombrie, deși pare imposibil de crezut, în capitala țării au murit 27 de persoane și au fost rănite peste 150 în incendiul infernal din Clubul Colectiv, ca urmare a unui show pirotehnic realizat în condiții care nu respectau normele legale în vigoare. Și astfel, un eveniment care se dorea o sărbătoare muzicală de excepție, s-a transformat într-un incinerator pentru unii participanți. Lupta pentru a rămâne în viață în fața unui haos de flăcări, disperarea, țipetele, lacrimile, suferința, durerea, neputința au luat locul în doar câteva secunde veseliei. Fiecare poveste a celor care au participat și au supraviețuit infernului de flăcări este un coșmar. Cum a fost posibil așa ceva? Cine sunt incompetenții iresponsabili și indolenți vinovați? Procurorul General al României a dispus începerea unei anchete in rem pentru a se găsi vinovații.
Conform declarației primarului Sectorului 4 al capitalei, Cristian Popescu Piedone, pe raza căruia funcționa clubul Colectiv, se pare că: ”Legea poliției locale spune că pentru eliberarea acordului de funcționare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la registrul comerțului. Locatarul dă declarație pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfășoare. Acordul de funcționare însumează toate acordurile de la toate instituțiile. Am îndeplinit toate normele legale pentru eliberarea acordului de funcționare” (1). Adică în momentul în care reprezentanții clubului Colectiv au depus la primăria de sector documentația în vederea obținerii autorizației de funcționare, aceștia nu trebuiau să dovedească faptul că sunt în posesia tuturor ”acordurilor de la toate instituțiile”? Responsabilii din Primăria Sectorului 4 al capitalei au emis o autorizație de funcționare pentru un club doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere a celui care a depus documentația, fără să solicite/verifice veridicitatea ”acordurilor de la toate instituțiile” necesare?
În cazul infernului din Clubul Colectiv, București, sunt abateri majore evidente de la legislație ale patronilor clubului/organizatorilor evenimentului, recunoscute de autorități, și abateri majore evidente ale responsabililor din instituțiile statului, care nu sunt recunoscute încă de autorități pentru că, nu-i așa, se invocă vidul legislativ. Oare responsabilii dintr-o primărie, împreună cu Consiliul local, nu au atribuții de verificare a situației reale, la fața locului, a respectării prevederilor legale în vigoare, în ceea ce privește acordarea autorizățiilor de funcționare? Câte cluburi or fi pe raza Primăriei Sectorului 4 al capitalei de nu pot fi verificate în timp real? De ce se numesc oare unele instituții ale României INSPECTORATE? Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial pentru Construcții, etc. Oare pentru că trebuie să inspecteze, adică să verifice, să se asigure că cele declarate/cerute în documentație de solicitanți corespund cu realitatea din teren, în vederea asigurării siguranței și securității cetățeanului? Responsabilii, plătiți din bani publici, nu sunt obligați să respecte proceduri prestabilite? Cine verifică? Cum verifică? Ce verifică? Când se verifică? Cu ce frecvență se verifică? Înainte de a se emite o autorizație sau după? Înainte de a se produce o tragedie, sau după?
Este posibil să existe un spațiu închis, pentru un club, în capitală, autorizat să funcționeze pentru un număr de cel puțin 400 de persoane, prevăzut cu o singură ieșire, fără să aibă montate dispozitive de detectare/stingere a incendiilor? Există autorizație de funcționare dată de pompieri? Există autorizații date pentru amenajările care s-au făcut în incinta spațiului clubului? Cine a aprobat materialele de construcție folosite? Pentru un concert care se desfășoară în aer liber, nu trebuie obligatoriu să fie prezenți la fața locului pompierii și salvarea, indiferent dacă este sau nu programat un show pirotehnic? Darmite când este vorba de un concert care are loc într-un spațiu închis, cu show pirotehnic în program, nu este nevoie să fie prezenți la fața locului pompierii și salvarea? La o competiție sportivă oficială, chiar dacă se joacă într-un sat și nu are o galerie foarte numeroasă, salvarea și pompierii sunt prezenți de la începutul meciului și până la final. O competiție sportivă nu este un show pirotehnic!
Este revoltător că doar în momentul în care se întâmplă o tragedie, responsabilii din instituțiile Statului Român parcă se trezesc dintr-un somn profund, îndelungat, și încep să fie uimiți și să se întrebe cine poate fi vinovat de un incendiu devastator, într-un club din capitală, soldat cu moartea a 27 de persoane și rănirea a peste 150? În orice țară care se dorește civilizată, în momentul în care se întâmplă un asemenea eveniment, se cunosc deja persoanele care sunt responsabile, pentru că se aplică legile/procedurile și în realitate, nu există doar de formă, pe hârtie.
Pentru catastrofa din clubul Colectiv sunt RESPONSABILI toți cei care trebuiau să prevină o asemenea catastrofă. Sunt vinovați inclusiv cei din instituțiile STATULUI care, prin semnătura lor, au transformat un CLUB din capitală într-un CREMATORIU! Să sperăm că nu vor rămâne nepedepsiți!
Respect pentru toți eroii acestor zile, care încearcă să salveze ceea ce mai poate fi salvat, contra cronometru, într-o luptă disperată cu moartea.
Referințe bibliografice:
Recent Posts
See AllHristos a înviat! 🙂 #Hristos, miracolul lui #Dumnezeu pe Pământ, care a dus omenirea spre civilizație prin #educație și #credință! ❤️...
Cel mai greu pentru votanții din România, că nu mai putem spune cetățenii români cu drept de vot, este sa dezbată subiectul "îndeplinea...
❤️ Modelul #Trump este de fapt modelul #politic al #viitorului! 🫵 Exemplul politicianului care a trăit toată viața din seva poporului...
Comments