top of page

HALUCINANT! Ministrul Educației ”face tot efortul ca legislația să stimuleze” ceea ce Legea educație

  • de Monica Lia Hărmănescu
  • Feb 1, 2016
  • 4 min read

Într-un interviu acordat astăzi pentru AGERPRES, ministrul Educației Adrian Curaj spune: ”(...) tot ce declar și fac în legătură cu etica ori finanțarea în mediul academic pornește de la ideea că îmi doresc și fac tot efortul ca legislația să stimuleze autonomia universitară și să ceară, în același timp, transparență și responsabilitate publică.” [1] Serios? Păi și până acum, domnule ministru al Educației, legea nu prevedea același lucru? Și până acum tot autonomia universitară o încuraja, însă obligatoriu cu condiția transparenței și responsabilității publice! În unele cazuri însă ne-am ales numai cu feudo-autonomi. Un asemenea studiu de caz se poate face la Universitatea de Stiințe Agricole din Timișoara, unde a devenit ”HONORIS CAUSA” fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, la începutul acestui an universitar.

Parafrazându-l pe ministrul Educației, Adrian Curaj, oare va avea ”șansa de a participa la construcția propriului viitor” [1] și mediul universitar? Pentru început, de ce mai au dreptul să candideze la funcții de conducere și în structuri de conducere la nivel universitar cei care sunt suspecți PUBLIC de PLAGIAT cu DOVEZI REZONABILE?

Universitatea de Științe Agricole din Timișoara, de exemplu, este în această perioadă în plin proces electoral pentru ocuparea funcțiilor de conducere și a celor din structurile de conducere universitare. Printre candidații la aceste funcții se numără și suspecți de PLAGIAT, FALS și UZ DE FALS pentru obținerea unei medalii de argint la un concurs INTERNAȚIONAL de INVENTICĂ (EUREKA)? Nu vă deranjează, domnule ministru al Educației, că-n mediul universitar avem de-a face cu asemenea reprezentanți care duc renumele României peste hotare? Și ce RENUME!!!! A se vedea articolul jurnalistei Petronela Axinte - Suspiciuni de PLAGIAT în cazul mai multor profesori universitari din Timișoara:

Situație cel puțin jenantă pentru mai mulți profesori universitari din Timișoara care sunt acuzați că au primit nemeritat, o distincție importantă.”

”Totul a ieșit la iveală după ce un fost profesor asociat la Universitatea de Științe Agricole a citit în presa locală mai multe articole, despre premiul obținut de un grup de profesori, la Concursul Internațional EUREKA, dedicat inventicii. Atunci, cei de la USAB anunțau că brevetul nr A/00593/ 22.06.2011 a fost distins de juriul de la Bruxelles, cu medalia de argint. Walter Stahli, doctor în Agricultură și Horticultură, fost profesor asociat la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara susține însă că o astfel de licență nu a fost niciodată acordată.”

Autorii controversatului brevet sunt: prof.dr.Florin Imbrea, prof.dr.Branko Marincovic, prof.dr.Paul Pârșan, prof.dr.Gheorghe David, prof.dr.Valeriu Tabără, conf.dr.Ilinca Imbrea, conf.dr.Cosmin Alin Popescu, prof.dr.Radu Palicica și șef lucr.dr.Lucian Botoș.” [2]

Care dintre cadrele didactice universitare, nominalizate în articolul jurnalistei Petronela Axinte, dețin funcții de conducere sau în structuri de conducere în cadrul Universității de Științe Agricole din Timișoara din 2012 până în prezent? Prof.dr.Florin Imbrea este prodecanul Facultății de Agricultură; prof.dr.Paul Pîrșan este rectorul universității; prof.dr.Gheorghe David este președintele Senatului universitar al USAB; prof.dr.Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, este membru în Senatului universitar; conf.dr.Cosmin Alin Popescu este decanul Facultății de Agricultură.

Un alt caz deja cunoscut public este cel al domnului prof.dr.Gheorghe Dărăbuș de la Facultatea de Medicină Veterinară, care A FOST DEJA SANCȚIONAT pentru PLAGIAT încă din anul 2012 de către Comisia Națională de Etică prin Hotărârea CNE nr.517/02.05.2012 [3]. Deși Legea educației naționale nr.1/2011, art.310, lit.a [4] prevede că PLAGIATUL este ”abatere gravă de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică şi activitatea universitară”, asta nu l-a împiedicat pe dumnealui să fie prorector numit în perioada 2012-2016, iar în urma alegerilor a ajuns membru în Consiliul Facultății de Medicină Veterinară și membru în Senatul universitar pentru următorii 4 ani. Din cele afișate pe site-ul oficial al USAB Timișoara [5], prof.dr.Gheorghe Dărăbuș a candidat în data de 29 Ianuarie 2016 chiar și pentru ocuparea funcției de director IOSUD (Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat din cadrul universităţii).

Un alt caz de suspiciuni publice de plagiat cu dovezi rezonabile pe www.plagiate.ro, nr.00159/06 din 17 Aprilie 2015 [6], este cel al doamnei director de departament, prof.dr.Georgeta Pop, de la Facultatea de Agricultură. Deși suspiciunile rezonabile indică faptul că dumneaei l-ar fi plagiat pe rectorul în funcție, prof.dr.Paul Pîrșan, în urma alegerilor din data de 28 Ianuarie 2016, prof.dr.Georgeta Pop a ajuns membru în Senatul universitar, fiind în același timp și director de departament pentru încă un mandat de 4 ani la Facultatea de Agricultură [5].

Alte două cazuri de suspiciuni publice de plagiat cu dovezi rezonabile cu vechime pe pagina www.plagiate.ro [6], sunt cele ale prof.dr.Teodor Trașcă (nr.00126/06 din 13 Ianuarie 2015) și prof.dr.Adrian Riviș (nr.00092/06, nr.00093/06 și nr.00094/06 din 06 Aprilie 2014), ambii cu funcții de conducere în ultimii patru ani, prorector, respectiv decan la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare. Ca urmare a alegerilor din data de 28 Ianuarie 2016, ambii au ajuns membrii în Senatul universitar, domnul prof.dr. Adrian Riviș fiind în același timp și director de departament la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare și probabil decan suspendat de ceva vreme la aceeași facultate [5].

Întreaga evidență a suspiciunilor de plagiat indexate de la 1 la 100 poate fi consultată și în format tipărit în ISOC D. & ISOC T. - Indexul Operelor Plagiate în România, volumul 1, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2014, iar de la 101 la 200 în ISOC D. - Indexul Operelor Plagiate în România, volumul 2, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2015.

Întrebarea evidentă este următoarea: VA FINANȚA DIN BANI PUBLICI ministrul Educației, domnul Adrian Curaj, O UNIVERSITATE ”autonomă” cu asemenea membrii în CONDUCERE, asupra cărora planează SUSPICIUNI PUBLICE, cu dovezi rezonabile, de PLAGIAT, FALS și UZ DE FALS? O să TACĂ ÎN PĂPUȘOI actualul ministru al Educației, așa cum a făcut și fostul ministru, ”HONORIS” Sorin Cîmpeanu?


Referințe bibliografice

[1]http://www.agerpres.ro/social/2016/01/31/interviu-ministrul-educatiei-adrian-curaj-trebuie-sa-ne-dam-sansa-de-a-participa-la-constructia-propriului-viitor-14-30-55

[2]http://www.sursadevest.ro/stire/suspiciuni-de-plagiat-in-cazul-mai-multor-profesori-universitari-din-timisoara

[3]cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2012/06/hotarare-517.pdf

[4]http://legeaz.net/legea-educatiei-nationale-1-2011/

[5]http://usab-tm.ro/

[6]http://www.plagiate.ro/ (Portalul Suspiciunilor de Opere Plagiate în România, Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, Cluj-Napoca, România)

Recent Posts

See All

Comments


Also Featured In

    Like what you read? Donate now and help me provide fresh news and analysis for my readers   

Donate with PayPal

© 2023 by "This Just In". Proudly created with Wix.com

bottom of page