top of page

Inaugurare cu mare FAST a ”village”-ului de produse tradiționale românești la Agronomia timișoreană

  • de Monica Lia Hărmănescu
  • Mar 10, 2019
  • 2 min read

1 Martie 2019 a adus la Agronomia bănățeană nu doar primăvara, ci și inaugurarea cu mare FAST (lb.engl. ”fast” = repede) a ”village”-ului unde vor fi puse în vânzare produse tradiționale românești la finalul fiecărei săptămâni, adică în ”weekend” cum spun organizatorii, ca să respectăm trend-ul tradițional impus. Cel puțin așa au anunțat inițiatorii românescului ”village”.

În realitate, într-un mare FAST, rectorul Agronomiei timișorene a avut parte de un agro-friendly footing cu 2-3 producători agricoli, sau altfel spus, de un photo-agro-casting network tradițional într-un ”village” românesc. Oare rectorul Cosmin-Alin Popescu a ridicat în sfârșit IMPOSTURA la rang de PRODUS TRADIȚIONAL în românescul Agro Village Banatikum?

Revista Lumea Satului a anunțat că ”în incinta Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, a fost deschis Târgul produselor tradiționale românești în fiecare week-end. Deschiderea a fost făcută de către rectorul universității, prof.univ.dr.ing. Cosmin Alin Popescu. Organizatorul proiectului Agro Village Banatikum este: USAMVB Timișoara. Revista Lumea Satului a fost prezentă la eveniment” [1].

Conform normelor legale naționale și internaționale, produsele tradiționale nu sunt autodeclarate de către diferiți producători prin declarații în fals, nici de către organizatorii evenimentului din cadrul Agronomiei bănățene, ci sunt certificate și etichetate abia după elaborarea unei documentații specifice și îndeplinirea unor proceduri standard. În realitate, la Agronomia timișoreană a fost vorba de inaugurarea românescului ”village” de produse tradiționale românești, fără produse tradiționale românești! Nici o urmă de etichetă de produs tradițional românesc pe raftul celor 2-3 house box-uri deschise. Restul house-box-urilor erau closed. Nu, nu closet, ci closed!

Când vine vorba de normele minime de igienă necesare pentru pentru bread, sausages, ham, cheese, eggs, bees products și alte produse ”tradiționale” românești, acestea lipsesc aproape cu desăvârșire, cu toate că sunt puse în vânzare și produse agro-alimentare neambalate și perisabile, care dacă nu sunt depozitate la raft în condiții optime, pot deveni un real pericol gastronomic pentru consumatori. Nici măcar sursă de apă curentă în house-box-uri! Sperăm că măcar case de marcat au, tradiționale sau nu.

După cum se poate lesne observa din fotografiile realizate de revista Lumea Satului [1], nu ideile bune lipsesc conducerii Agronomiei bănățene, problematic este doar modul în care sunt puse în aplicare unele dintre ele de către responsabili din conducerea universitară. Orientați inițial către produsele tradiționale românești, organizatorii, preocupați mai mult de FAST, au sfârșit prin a tăia pamblica unui ”village” românesc. Să nu uităm că, nu demult, rectorul Cosmin-Alin Popescu a participat cu înflăcărare, prin semnarea unei liste politice publice, la înscăunarea ministrului PSD-ist Valentin Popa la Ministerul Educației, deși prin lege [2] sunt interzise activitățile de natură politică în instituții de învățământ. Pe scurt, fiind unul dintre pamlicarii roșii recunoscuți ai neamului românesc, rectorul Agronomiei bănățene nu s-a putut abține să nu taie pamblica tradițională a românescului ”agro-villageBanatikum.

La o săptămână de la lansare, un drum până la Agro Village Banatikum îl recomandă mai degrabă ca un eveniment nimerit pentru 1 aprilie! Bine măcar că nu se face check-in la intrare, adică e fără tickets, mai exact e free entrance. Ce mai, ”village” tradițional românesc!



(România pamfletară)





Referințe bibliografice:

[1] https://www.facebook.com/pg/lumeasatului.ro/photos/?tab=album&album_id=1295953603889071

[2] Legea Educației Naționale nr.1/2011 (cu modificări).

Recent Posts

See All

Kommentare


Also Featured In

    Like what you read? Donate now and help me provide fresh news and analysis for my readers   

Donate with PayPal

© 2023 by "This Just In". Proudly created with Wix.com

bottom of page