top of page

”Revoluția” digitalizării fritzite a transportului în comun al Timișoarei


De la marea țopăială, la puricat subvenții pentru transport…..


După aproape 4 luni de la marea țopăială revoluționară fritziană cu sute de timișoreni, organizată în Piața Operei din Timișoara în seara alegerilor locale ale anului 2020, în plină pandemie de COVID19, fără să se respecte condițiile sanitare obligatorii, neconstituționalul Dominic Fritz, alesul a 18% dintre timișoreni, a decis că este timpul să se apuce de lucru în parametrii intelectuali pe care i-a dobândit pe la cancelariile europene.


Ca un primar destoinic ce se crede, din lipsă de preocupări pentru viitorul timișorenilor, s-a apucat să scormonescă arhiva de hotărâri ale Consiliului Local emise în administrația Robu - Diaconu, ca să le fritzească. Pe câte hotărâri de Consiliu Local are de gând să-și pună ștampila de ”fritzit” nu se știe încă, cert este că primii intrați în vizorul dânsului au fost ”dușmanii” bugetului local, în principal școlarii și pensionarii. Mai exact gratuitatea de care beneficiază aceștia pentru transpotul în comun al urbei de pe Bega.


Cum ”municipalitatea plătește 61 de milioane de lei pe an, adică 12 milioane de euro, pentru a achita subvențiile de care beneficiază doar cei 55.000 de pensionari, la care se adaugă cele pentru studenți, elevi și ceilalți beneficiari de gratuități” [1], neconstituționalul Fritz ”le-a luat la puricat” [2].


Prețul unui bilet s-a modificat ultima oară în anul 2018 în administrația Robu-Diaconu, ca urmare a dezbaterilor cu timișorenii, de la 2 lei la 2,5 lei, prețul biletului pentru liniile expres rămânând neschimbate. Tot atunci s-a decis și păstrarea neschimbată a prețului unui abonament general: 93 de lei. Motivul pentru care a fost decisă păstrarea unui preț accesibil pentru călători a fost încurajarea unui număr cât mai mare de timișoreni să aleagă transportul în comun în detrimentul mașinii personale, pentru descongestionarea traficului urban și reducerea poluării.


Deși numărul de mijloace de transport în comun moderne a crescut în ultimii ani și calitatea serviciilor de asemenea, investindu-se inclusiv în digitalizare (portofelul electronic reîncărcabil, aplicație pe telefonul mobil pentru achiziționarea biletelor, posibilitate de cumpărare a biletelor prin sms, etc.), transport destinat exclusiv școlarilor, transport cu vaporașele, etc., neconstituționalul Fritz afirmă că: ”Plătim foarte multe subvenții fără un beneficiu clar, calitatea a scăzut” [3]. Citându-l pe d-l Fritz, nu poți să nu te întrebi cât timp a petrecut, cumulat, dânsul pe teritoriul României în ultimii 2 ani…..


În ceea ce privește lipsa ”beneficiului clar”, neconstituționalul Fritz nu ia în considerare că urbea de pe Bega a ajuns la un asemenea grad de civilizație, încât a decis să subvenționeze în principal transportul pentru școlari și pensionari, pentru a mai ușura din povara care apasă pe bugetul redus al familiilor, datorită modului de salarizare românesc. ”Beneficiul clar” este că școlarii merg la școală fără să aibă grija banilor pentru transport ca impediment, iar pensionarii își pot folosi banii pentru a-și cumpăra medicamentele atât de necesare după o viață de muncă în stil românesc.


Odată introdusă digitalizarea în administrația Robu – Diaconu, portofelul electronic al școlarilor, pensionarilor și al celorlalți beneficiari de subvenții pentru transport, era activat automat lunar deîndată ce era validat în mijlocul de transport în comun. Amu, în plină pandemie de COVID19, în digitalizarea fritzită revoluția constă în obligativitatea deplasării lunare a pensionarilor, școlarilor, etc la punctele de vânzare ale STPT, în vederea activării portofelului electronic.


Te și întrebi la ce mai folosește digitalizarea în actualul context…….cozile cu pensionari la punctele de vânzare ale STPT sunt în această perioadă emblema Timișoarei fritzite……



Referințe bibliografice:

[3]https://www.opiniatimisoarei.ro/bataie-de-joc-zeci-de-mii-de-oameni-pusi-la-cozi-de-ioan-goia-in-pandemie-abonamentele-de-gratuitati-pentru-mijloacele-de-transport-in-comun-din-timisoara-trebuie-innoite-lunar/05/01/2021


bottom of page